Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjach

Dodano:
Sos holenderski Źródło: Shutterstock / New Africa
Sos holenderski nie pochodzi z Holandii. Przepis na pyszny sos na bazie żółtek oraz masła pochodzi z Francji. Ten aksamitny sos świetnie komponuje się ze smakiem jajek w koszulkach oraz młodych warzyw, ale możesz również podawać go do pieczonych mięs oraz ryb.

Sos holenderski to delikatny w smaku, aksamitny sos, którego główne składniki to prawdziwe masło oraz żółtka. Pyszny sos holenderski, który przygotowuję zgodnie z klasycznym przepisem, króluje na moim stole w sezonie letnim. Kocham jego smak ze szparagami. To głównie dlatego jest obowiązkowym elementem mojego wiosennego i letniego menu.

Natomiast dzięki dodaniu do sosu holenderskiego niewielkiej ilości aromatycznego bulionu oraz białego wytrawnego wina tworzę sos o wyjątkowym smaku, który w zależności od rodzaju zastosowanego wywaru, serwuję z warzywami, mięsem lub daniami z ryby. Poniżej znajdziesz przepisy na sos holenderski w dwóch odsłonach.

Jak zrobić sos holenderski?

Sos holenderski w wersji podstawowej idealnie komponuje się na przykład z jajkami w koszulce. Koniecznie wypróbuj również przepis na sos holenderski z bulionem i białym winem.

Przepis: Sos holenderski

Podstawowa wersja sosu holenderskiego powstaje na bazie żółtek i masła.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podgrzanie masłaW małym rondelku roztop masło – uważaj, żeby się nie przypaliło. Jeżeli na maśle utworzyło się dużo piany, to przecedź je przez drobne sitko.
  2. Ubijanie żółtek na parzeNa parze ubij żółtka. Powinny stać się puszyste i zwiększyć swoją objętość.
  3. Łączenie składnikówDo ubitych żółtek powoli dodawaj roztopione masło. Nie przerywaj mieszania sosu. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przepis: Sos holenderski z bulionem i winem

Sos holenderski możesz również przygotować z dodatkiem bulionu warzywnego (do warzyw), bulionu mięsnego (do mięs, np. polędwicy) oraz wywaru rybnego (do ryb).

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • 125 ml bulionu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. UcieranieZa pomocą rózgi kuchennej utrzyj masło z żółtkami w misce, która może być podgrzewana – jajka i masło musisz jeszcze ubić na parze.
  2. Ubijanie na parzeDo średniej wielkości garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Pamiętaj, że żółtka z masłem powinny być ubijane na parze – dno miski nie może być zanurzone w wodzie. Bulion i wino przelej do rondelka i silnie podgrzej. Ustaw miskę z masłem i żółtkami na garnku z gotującą się wodą i ubijaj je rózgą na parze, powoli wlewając cienkim strumieniem ciepły bulion z winem. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, białym lub czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Z czym podawać sos holenderski?

Tradycyjny sos holenderski to dodatek idealny do jajek robionych na różne sposoby. Z powodzeniem możesz zastąpić nim majonez lub sos tatarski. Ten delikatny i jednocześnie bardzo wyrazisty sos świetnie pasuje do młodych warzyw (m.in. brokułów, ziemniaków, kalafiora) oraz szparagów to zdecydowanie najpopularniejsza forma podania sosu holenderskiego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...